Spisse topper og myk snø. Kjølige turer og varmende peiser. Alpene lokker alltid. Men hvor skal du reise? Vi tipser om seks herlige skisteder.

 

 

CHAMONIX, FRANKRIKE
På jakt etter en klassisk vintersportsby med ett tilby som passer de fleste? Du behøver ikke å lete lengre enn til Chamonix, eller Chamonix-Mont- Blanc som byen egentlig heter. I Chamonix holdt de første olympiske vinterleker i 1924, byen kalles iblant for «skikjørerens hovedstad» og skikjøringen dalgangen der Chamonix er hovedsted er i verdensklasse. Her finnes flere system av preparerte nedfarter – mange med realt lange utforløyper – og fine muligheter til offpistkjøring. Chamonixdalen byr også på mange fine langrennsløyper.

 

AVORIAZ, FRANKRIKE
Pittoreske Avoriaz  troner på en klippe ovenfor byen Morzine og er hjertet i det forende skiområdet som kalles Portes de Soleil, en samling av 13 skisteder utspredt over forskjellige berg og daler. Avoriaz ble bygget på 1960-tallet og er skreddersydd for skikjøring. Biltrafikk er forbudt, du tar deg rundt på ski, til fots eller i hestesleder. Bakkene passer best for middels eller bedre skikjørere. Mange blå og røde pister, men det er også nedfarter for nybegynnere her. En nyhet i Avoriaz er Aquariaz,  ett stort innendørs badeland med store bassengområder, strømmer, klatrevegg og massasje. Lufttemperaturen holder behagelige 34 grader, fantastisk etter en dag i snøen. Rundt Avoriaz finner du 45 km langrennsløyper.

 

ZELL AM SEE, ØSTERRIKE
Hundre prosent snøgaranti lover Zell am See sine beøkere. Her finnes tre skiområder av ulike karakter. På Kitzsteinhorn åpnet Østerrikes første organiserte isbre skikjøring allerede i 1965 og der finnes 41 km med nedfarter, populære offpistkjøring og tre skiparker – hvorav en lokker med landets største pipe. På isbreen kjøres det ski hele året. På Schmittenhöhe er trekkplasteret fine bakker, 77 km pist sammenlagt samt 26 heiser og gondolbaner. En av gondolene er faktisk, designet av selveste Porsche. De myke nedfartene på Maiskogel i nærliggende Kaprun passer perfekt for familier, men kjedelig er det ikke. Her finner du også områdets lengste pist: sju kilometer i en kjøring. Zell am See har gjort seg kjent for sine bra skiskoler og barnevennlig. Foreldrene kan fint ta noen svinger på egenhånd, barna har det fint.

 

GASTEINERDALEN, ØSTERRIKE
En dalgang, fire skiområder, og over 220 kilometer valsende nedfarter. Gasteinerdalen er formodligen Alpenes mest populære skiparadis. Her finnes noe for alle, skikjørerer som nybegynner, offpistproff og familier. Dessuten er det både snøsikkert og velorganisert. Over en halv milliard kroner har under de seneste årene satset på nye heiser og pister. Nye Stubnerkogelbahn er ett eksempel. Ta rulletrappen til gondolen som raskt tar deg opp til toppen og til ett vidstrakt område uten heiskøer. Gå ikke glipp av hengebroen og utsiktplattformen der oppe. Den førstnevnte er lett svimlende, den andre byr på vakker utsikt mot Grossglockner, Østerrikes høyeste fjell. Bad Gastein er også en utmerket spa-by med ett tilbud av varme kilder og bassenger både inn- og utendørs. Den som pakker med seg langgrennskiene har 45 km løyper å gli i, blant annet Sportgastein på 1.600 meters høyde med kjøring langt utpå vårkanten.

 

MADONNA DI CAMPIGLIO, ITALIA
Italias fremste skisted og et av Alpenes klassiske perler. På 1.500 meters høyde i fantastiske omgivelser, innklemt mellom klipper og isbreer lykkes Madonna di Campiglio  med kunststykket og på samme gang være herlig fjellsjarmerende og luksøriøst eksklusiv. Byen er delvis bilfri og langs hovedstrøket ligger motebutikkene på rad. Mange italienere reiser hit for å shoppe fint og spise godt, like mye og iblant ti o g merd mer enn skikjøring. Om du er oppe når hanen galer har du gode sjanser til å kjøre i nesten folketomme bakker. En nyhet seneste vintersesong var den nye heisen som per idag knytter sammen Madonna di Campiglio med Pinzolo. På sin måte skapes ett sammenhengende skiområde, på ett og samme heiskort, fra  Pinzolo til Folgarida-Marille­va med Madonna di Campiglio i midten. En annen nyhet er de fire nye pistene i Cinque Laghi.

 

LIVIGNO, ITALIA
Her finner du finfin skikjøring, spektakulær taxfreeshopping og mengder av gode restauranter, Vi begynner med shopping og maten: i Livigno er det cirka 250 butikker og 120 restauranter. Byen, som dannes av fire sammenlenkede byer, er lagt tibake i tid en skattefri sone. Restaurantene er ofte tradisjonelle og bruker oppskrifter som er vært i dalgangen i generasjoner. Skikjøringen da? Heissystemet er moderne og snøen ligger som regel fra november til mai. Pistene er ganske enkle og passer perfekt for nybegynnere og barnefamilier.

Skidsemester_950x350

Bestill din skireise hos oss her